Redan som 13-åring (det kalenderår du fyller 14) kan du börja segelflyga. Någon maxålder finns inte. 

Utbildningen består av två delar: en teoridel med kurskvällar under sen höst till våren och flygutbildningen som startar i början av maj. Under sommaren erbjuder vi intensivveckor. 

Den totala kostnaden för ett certifikat är 22-30 000 kr, beroende på om du är junior (t o m 20 år) och hur många starter du behöver. Du betalar heller inte allt på en gång utan det är uppdelat under utbildningen.  

Flygutbildningen är uppdelad i tre etapper som du kan läsa mer om nedan!

Etapp 1

Med en av klubbens lärare i ett tvåsitsigt segelflygplan, lär du dig grunderna i flygning. I slutet av denna etapp gör du din första egna flygning, så kallad EK (enkelkommando). Efter tre EK-flygningar och ca 25 starter totalt övergår du i etapp 2.

Etapp 2

Du har nu flugit dina första EK-starter och varvar egen flygning med lärarledd flygning. Etapp 2 omfattar ca 17 starter. Här lär du dig flyga i besvärliga förhållanden, högfartsflygning, termikflygning, precisionslandningar och mycket mer.

Etapp 3

Etapp 3 består mestadels av egen flygning, varvat med lärarledda pass. Denna etapp omfattar ca 16 starter. Efter ca 55-60 starter totalt och en uppflygning är du klar med utbildningen och har certifikatet i handen. Nu är det bara att börja njuta av den underbara friheten som segelflyget erbjuder.

IMG_8556.jpg

FORTBILDNING

När du väl är klar med ditt certifikat finns det mer att lära sig. Här nedan är några exempel på fortbildning som klubben erbjuder. 

Avancerad flygning

Avancerad flygning handlar om att lära sig mer om hur flygplanet fungerar i olika lägen och att utveckla din flygning. Säkerheten och ett ökat medvetande om sina egna och flygplanets gränser är målet med utbildningen. Och givetvis att göra snygga manövrar i luften, som looping, wingover, hjulning, spinn...

Motorsegelflygning

Klubben äger en HK36 Super Dimona. Planet är ett tvåsitsigt motorsegelflygplan och ett komplement till segelflyget då det ger dig en möjlighet att flyga på dagar och tider som kanske inte är direkt lämpade för segelflyg. "Dimonan" har en marschfart på 160 km/h så en tur till Varberg går snabbt.

Sträckflygning

Med en sträckflygutbildning i ryggsäcken kan du ta dig långt bort från fältet och uppleva segelflygets tjusning. Under utbildningen får du öva på att landa säkert på andra ställen än flygfält, lära dig att planera flygningen, bedöma väder, utnyttja digitala hjälpmedel och framförallt navigera.

Molnflygning

Med IMC-behörighet, som det heter, får du flyga i moln. Du lär dig att, med hjälp av instrument, kontrollerat ta dig upp så högt att du kanske måste andas syrgas. På så sätt kan du nå högre höjder än vad som annars är möjligt i segelflygning.

Vill du påbörja utbildningen?

Kontakta oss via telefon eller formuläret nedan. 
Robin Dorbell: +46 730-22 55 04

Intresseanmälan